úspěch přeshraničního vyšetřování při potírání krádeží jízdních kol

úspěch přeshraničního vyšetřování při potírání krádeží jízdních kol

Übersetzung des verlinkten Beitrages.

Česká republika/REGENSBURG-Řezno. Po zajištění jízdních kol očividně odcizených v České republice se dostalo probíhající vyšetřování do Regensburgu. Z celkově 18 zajištěných kol se podařilo mezitím přiřadit devět z nich k místům činů v Regenburgu.

Weitere Links

Länderübergreifender Ermittlungserfolg bei der Bekämpfung des Fahrraddiebstahls »

Kontrola malých dodávkových automobilů i mimo zemské hranice vedla opětovně k nalezení domnělé kořisti zlodějů. Ve dvou případech zajistila česká policie dohromady 18 jízdních kol, u kterých bylo podezření, že nepatří k majetku osob, které měly kola u sebe.
Koncem května 2015 zajistila česká policie v rámci kontroly dvou vozidel s českou registrační značkou osm částečně vysoce hodnotných kol, která byla objevena v malém dodávkovém vozidle značky Renault Master.
Deset dalších kol zajistili přislušníci české policie koncem června 2015 v okrese Cheb během kontroly VW transportéru s českými registračními značkami.

Během vyšetřování prováděného českou policií byly zjištěny poznatky k tomu, že dotyčná kola byla odcizena v Bavorsku, s největší pravděpodobností v Regensburgu. Z tohoto důvodu došlo přes Společné centrum Schwandorf k zapojení Policejní inspekce Regensburg-jih do již běžícího vyšetřování.
Zde se podařilo za pomoci služby vyšetřování pověřené zpracováním případu, vyvodit na základě různě zjištěných údajů prokázané souvislosti mezi jízdními koly, která byla zajištěna, a koly, která byla v Regensburgu odcizena. Na základě cíleného navázání kontaktu s poškozeným (oznamovatelem krádeže) z Regensburgu se mezitím podařilo přiřadit devět kol k místům činů spáchaných ve městě, které zdobí katedrála. Přeshraniční vyšetřování, které je prováděno s velkým úsilím a na základě dohody se Státním zastupitelstvím Řezno, nadále pokračuje.

Česká policie vede vyšetřování proti celkově šesti mužům s českou státní příslušností ve věku 20 až 31 let. Z jednoho obdrženého oznámení je zřejmé, že v této věci jsou k jednotlivým podezřelým evidovány policejní poznatky. Společné centrum vykonává při předávání technických údajů obou stranám a také v otázkách týkajících se organizace, velice cennou podpůrnou službu pro českou i německou policii. Společné centrum také organizuje právně odůvodněné vydávání identifikovaných kol přes hranici.

Dále bylo zjištěno, že těžištěm krádeží kol, která byla zajištěna dne 28. června, je oblast Dechbetten a Kumpfmühl, patřícím k městským čtvrtím Regensburgu. Zde se podařilo přiřadit k jednotlivým místům činů šest kol v hodnotě 250 a 1000 euro. Přiřazením vyšlo najevo, že většina jízdních kol byla odcizena krátce před jejich zajištěním. Tři další kola, zajištěná koncem května, se podařilo přiřadit místům činů v oblasti Galgenberg. Jejich celková hodnota obnáší přibližně 800 euro.
Tímto žádáme osoby, které již delší dobu (obvzlášt v uvedených městských částech) postrádají jednostopá vozidla, o návázání kontaktu s Policejní inspekcí jih, pakliže to již neučinily.

S velkými problémy se pravidelně potýkáme při přiřazení zajištěných kol k již registrovaným spáchaným činům. Majitelé jízdních kol, z nichž část měla vyšší pořizovací hodnotu, jsou schopni podat jen málo údajů, či neúplné údaje k odcizeným kolům. Právě v této oblasti leží rozhodující úspěch pro průkazné a přijatelné přiřazení.
Policie proto doporučuje: zajistěte si údaje k Vašim jízdním kolům a vyfoťte si je! Právě v době digitální fotografie, najdeme pomoc týkající se této tématiky, v „FAHRRAD-PASS-App“, nacházející se na webové stránce Policejního prezídia Horní Falce.
Rozhodující pro identifikaci jsou vedle vyražených identifikačních čísel především také individuální znaky jízdních kol, které by měly být také zdokumentované.
Podáním informací k individuálním znakům a k charakteristickým vlastnostem stoupá v případě krádeže, šance získat vlastní jízdní kolo zpátky.

Albert Brück
Policejní vrchní komisař
Tel. 0941/506-1013



Quelle: Bayerische Polizei